torstai 8. helmikuuta 2018

Avokado-linssilevite leivän päälle


Minulla on varsin tahnainen kausi elämässäni menossa. Kaikki lähti siitä, että halusin leivän päälle jotain muuta kuin juustoa ja sattumanvaraisen kasvisläjän. Näinä hiilihydraattikammon ja toisaalta proteiinivillityksen valtaamina aikoina voisin paasata leivän (kohtuullisen) syömisen puolesta loputtomiin, sillä kuitupitoinen leipä on varsin hyvä ja ravitseva välipala. Uskon vakaasti vanhaan ajatukseen, jonka mukaan leipä ei sinänsä ole ihmiselle epäterveellistä mussutettavaa, mutta leivän ja myös täytteiden laatu ratkaisevat. Leipä ei tietenkään korvaa kunnon ateriaa (köh, terveiset eräälle leivän suurkuluttajalle), mutta se on mainio ravintokuidun lähde.

Paluu itse aiheeseen. Halusin kehitellä ruisleivän päälle jotain ravinteikasta, herkullista ja helppoa, joten tein selvityksen ruokavarastooni ja aloin huntsia, mitkä ainekset voisivat toimia yksiin. Kuiva-ainekaapista löytyi linssipaketti, siemensekoitusta, öljyä ja mausteita. Pöydällä nökötti vähän nuutunut ja ylikypsäksi ehtinyt avokado.

Tuumasin, ettei auttanut muu kuin kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Koska rohkea rokan syö ja keittiössä mielikuvitus puhkeaa rehottamaan kuin nätti basilikanippu konsanaan, innostuin survomaan kulhoon vähän sitä sun tätä.


Avokado-linssitahna

1 kypsä avokado
2 dl kypsiä linssejä (linssit kypsennetään linssipaketin ohjeiden mukaisesti, mutta toki voi käyttää myös valmiiksi keitettyjä linssejä)
2 valkosipulinkynttä
reilu1 dl siemensekoitusta
ruokalusikallinen oliiviöljyä
ripaus pippurisekoitusta
(ihan pieni hyppysellinen timjamia tai muuta kivaa maustetta)
puolikkaan sitruunan mehu


Avokadon sisus puserretaan kippoon, ja avokadon seuraksi lisätään kypsäksi keitetyt ja jäähtyneet linssit. Siemensekoitus huljautetaan kyytiin ja sekoitetaan sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi mössöksi. Kulhoon nakataan pieneksi silputut valkosipulinkynnet, öljyloraus, kokin himoitsemat mausteet sekä sitruunanmehu. Lopuksi lopuksi koko satsi pistetään kokin valitsemalla härvelillä sekaisin. Itse tykkään jättää mössöön vähän purutuntumaa, enkä niuhota survomisen suhteen.

Tahnaan kannattaa rohkeasti testata mausteita, joihin on itse mieltynyt. Mössö on varsin mainio levite leivän päälle - itse valitsen mahdollisimman tumman leivän, jonka päälle ensin levitän avokado-linssitahnan, nakkaan mukaan kourallisen pinaatinlehtiä ja lopuksi tomaattia tai paprikaa. Valmiista tahnasta saa leivän päälle levitettyä ainakin kuusi erittäin runsasta leviteannosta, ja tahna säilyy (lasipurkissa) muutaman päivän jääkaapissa.

Lopputulos näyttää jokseenkin epäilyttävältä, mutta mössö toimii levitteenä leivän päälle, ja miksei sitä voisi hyödyntää esimerkiksi pastatöhnönä sekä juuresten ja kasvisten dippinä tai kastikkeena.

Mitä te, ihmiset, laitatte leivän päälle?

4 kommenttia:

  1. Avokado på bordet sa du? Bör dom int behållas nånstans annat :D

    VastaaPoista
  2. Samoilla linjoilla leivän syömisen suhteen. Harmiksi olen allerginen juuri ruikselle (huom. kerettiläinen taivutusmuoto) ja ohrallekin, mutta onneksi myös täysjyvävehnä- ja kauraleipäkin ovat ihan ravitsevia. Itse tuppaan laittamaan leivälle kaikkein tyypillisimmin Beceliä ja jotain juustoa (joskus vegaanista muttei aina) ja lehtisalaattia ja/tai kurkkua. Haluaisin jaksaa ja ehtiä (suom. viitsiä) tehdä arkisin vähän monipuolisemmin erilaisia leipiä, mutta ei vaan saa aikaiseksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi leipärintamalla on monenlaisia vaihtoehtoja ruishommien lisäksi (huomaa, kuinka ovelasti kiersin taivutusmuodon :D)! Mulla tahnakausi lähti juurikin liikkeelle siitä, että halusin jotain monipuolisempaa mutta mahdollisimman helppoa leipäviritystä elämään, sillä arkena ei kuitenkaan jaksa ruveta värkkäämään liian monimutkaisia juttuja.

      Nyt tuli nälkä. :)

      Poista